Failed Cooperation. US Attempts to Resume Bilateral Relations with Albania (late 60’s — early 70’s XX-th century)
Failed Cooperation. US Attempts to Resume Bilateral Relations with Albania (late 60’s — early 70’s XX-th century)
Annotation
Title (other)
Bashkëpunim dështoi. Përpjekjet e SHBA për të rifilluar marrëdhëniet dypalëshe me Shqipërinë (në fund të 60 – në fillim të 70 të shekullit ХХ)
PII
S207987840000985-2-1
DOI
10.18254/S0000985-2-1
Publication type
Article
Status
Published
Authors
Abstract
The article dwells on one of still insufficiently explored facets of international relations during the Cold War period when the US sought resumption of diplomatic relations with Communist Albania. The author has used recently accessible archival documents and evolving contemporary Albanian historiography and traces both the consequence of American steps in the Albanian direction and Tirana’s response.
Abstract (other)
Artikulli diskuton një nga aspektet pak të njohur të marrëdhënieve ndërkombëtare gjatë Luftës së Ftohtë, kur në fund të viteve 60-ta — fillim të 70-ta të XX SHBA u përpoq për të rivendosur marrëdhëniet diplomatike me Shqipërinë komuniste. Autori përdor dokumente arkivore që janë bërë në dispozicion kohët e fundit dhe historiografia fundit shqiptar, gjurmë dinamikën e veprimeve të anën amerikane në drejtimin e «shqiptare» dhe përgjigje të Tiranës.
Keywords
Albania, Cold War, diplomatic relations, G. Ford, E. Hoxha, L. Johnson, H. Kissinger, R. Nixon, United States
Keywords list (other)
G. Ford, E. Hoxha, L. Johnson, H. Kissinger, Luftës së Ftohtë, marrëdhëniet diplomatike, R. Nixon, Shqipëria, Shtetet e Bashkuara
Received
09.01.2015
Publication date
28.02.2015
Number of characters
67778
Number of purchasers
28
Views
8548
Readers community rating
0.0 (0 votes)
Cite Download pdf 100 rub. / 1.0 SU

To download PDF you should sign in

Full version is available only to subscribers
Subscribe right now
Only article
100 rub. / 1.0 SU
Whole issue
1000 rub. / 10.0 SU
All issues for 2015
5000 rub. / 50.0 SU